Foredrag

Eksempler på foredrag

- andre emner kan aftales

 

Dansk fodbold og arven fra 1864

I de kommende år vil vi ivrigt diskutere, hvad Åge Hareide har tilført landsholdets spillestil. Den måde, vi spiller fodbold på i Danmark, er dog først og fremmest formet af nederlaget på Dybbøl i 1864.

 

Fodbold i Guds eget land

Den perifere rolle, som fodbold – eller ’soccer’ – har spillet i USA, afspejler landets ambivalente forhold til resten af verden. I en nationsopbyggende fase kom fodbolden kom til at repræsentere den gamle kolonimagt, og blev derfor udstødt. Med globaliseringen og den professionelle MLS-liga er spillet imidlertid vendt tilbage og afdækker dybe brudflader i et splittet land.

 

Fodbold i Spanien - meget mere end el Clásico

En fodboldkamp i Spanien handler aldrig kun om fodbold. Tag med på en rejse fra Baskerlandet og Madrids betonforstæder til San Fernando-kirkegården i Sevilla. Fra tredje division til Camp Nou, til Real Madrid og landsholdets maskinrum i Las Rozas. Tilsammen bliver det en mosaik der sætter ansigter på historiens store linjer – et højaktuelt øjebliksbillede af spansk fodbold og den verden, der ligger bag avisernes overskrifter.Fortællingen krydres med levende billeder, generatorbiler og Spaniens nuværende krise og Den Blonde Pil.

 

Fodbold og Ritualer

Inden for både fodbold og religion er der normer, traditioner og ritualer. Hvad handler de om, og hvordan viser de sig på fodboldbanen?

 

Kvindefodbold

Kvinder har spillet fodbold lige så længe som mændene, men ofte i deres skygge. Følg med fra de engelske opvisningshold over de danske VM-finaler til forsiden af Sports Illustrated.

 

Fodbold og ledelse

Moderne fodbold går i retning af at udvikle intelligente fodboldspillere, der kan træffe egne beslutninger → styrket uddelegering, øget innovation → og dermed en effektiv ledelse. Enhver taktisk udvikling på fodboldbanen er svar på et problem → øget bevidsthed om strategi og udvikling. Med historien i hånden kan vi se verden i en sammenhæng/et forløb → en skarpere analyse og et skarpere slutprodukt. Man lærer at se sit team på en ny og konstruktiv måde → skærpet bevidsthed om de forskellige værdier og roller på et hold → bedre tal på bundlinjen.

 

Fodbold og identitet

Med afsæt i vinkler som ’Mere end en klub’, ’Kønsroller og seksualitet’ samt ’Iddoler og fodboldens bagside’ ser vi, hvordan fodbolden afspejler alle sider verden.

 

Dansk Fodbold fra Katastrofen i Breslau til Nya Ullevi

Hvorfor tabte Pauli Jørgensen og det danske landshold i 1937 med 8-0 til Tyskland? Var bronzeholdet fra 1948 blevet verdensmestre, hvis DBU havde tilladt professionalisme? Hør om ungareren Geza Toldi, som bragte guld til AGF og førte til provinsens dominans i dansk fodbold. Med klip fra historiske film er der nyt og gammelt om Harald Nielsen, Ole Madsen, svenskerlandskampene, Tor des Jahres, Allan Simonsen, Superligaen, de gyldne år i 1980’erne – og ikke et ord om Butragueño.

 

Engelsk Fodbold Gennem 600 År

Med fotografier og gamle filmklip følger vi engelsk fodbold fra Slaget ved Agincourt over treback-systemet til 1970’ernes økonomiske krise, Margaret Thatcher, Wayne Rooney og Premier League. Hvorfor spiller englænderne fodbold i 1. sals højde? Var angriberen George Best det femte medlem af The Beatles? Undervejs passerer vi Nat Lofthouse og Stanley Matthews, VM-triumfen i 1966, Tipslørdag, Liverpool, Aston Villa, Manchester United, Kevin Keegan og Charlie George.

 

VM og Moderne Fodbold fra Puskás til Messi

Fra The Scottish Passing Game og Il Grande Torino går turen til VM-finalen i 1966 – Var den inde? Se, hvordan moderne fodbold blev født og indtog verden. Mød Puskás, Di Stefano, Pelé, Harald Nielsen og Cruyff. Vi hører om Miraklet i Bern, Opstanden i Ungarn, catenaccio, og hollandsk totalfodbold. Hvor var dansk fodbold henne i de år? Endelig trækkes der tråde op til hele verdens Barcelona og Den Tyske Genfødsel med Dortmund og Bayern München i spidsen.

 

Miraklet i Bern. Tysk Fodbold

Tyskland lå i ruiner efter 2. Verdenskrig, og ingen havde troet, at landsholdet kunne slå de ungarske favoritter på Wankdorf Stadion i 1954. Men så blev det Fritz Walther-vejr, og stemmen knækkede hos den ellevilde tyske kommentator. Snart kom Bundesligaen og Beckenbauer til, og siden genforeningen har tysk fodbold været i rivende udvikling. I dag rettes alles øjne mod Löw, Dortmund og Bayern München.

 

Tango og Tyranner. Fodbold i Sydamerika

Hvad er forbindelsen mellem 1920’ernes kaffehuse i Wien og brasiliansk sambafodbold? Kan man danse tango, når man er i undertal? Tag med til 1930 og verdens smukkeste VM i 1970. Garrincha, Pelé, Maradona, Messi og Neymar har henrykket millioner, men bag facaden anes diktatorer, politiske mord og undertrykkelse. Med Copa Libertadores spiller sydamerikanerne lige op med Champions League. I øjeblikket er der økonomisk vækst og i 2014 er der VM i Brasilien. Fremtiden venter.

 

Romersk Fodbold – Rød, Gul og Himmelblå

Fodbolden kom med briterne til Italien i slutningen af 1800-tallet, men lige siden har Rom stået i skyggen af de store klubber i Norditalien. Vi følger SS Lazios kamp for at overleve, mens byens øvrige klubber under Mussolini blev lagt sammen i AS Roma. Hjemmebanen lå i arbejderkvarteret ved Testaccio-bjerget, som er skabt af potteskår fra antikkens Rom. I vore dage spiller både Lazio og Roma på det Olympiske Stadion, hvor tilhængernes placering afspejler gamle modsætninger i byen.

 

Fodbold i Valsetakt – Fra Wunderteam til Passovotchka

Moderne totalfodbold blev født i mellemkrigstidens Øst- og Centraleuropa. En novemberaften i 1953 måtte mægtige England overgive sig til Bozsik, Hidegkuti, Puskás og de gyldne ungarere. Herfra trækkes tråde til den sovjetiske invasion af Ungarn i 1956 og opbruddet i den kommunistiske verdensbevægelse. Endelig trækkes der tråde til stjerner som Lubanski, Panenka, Hagi, Stoichkov, Blokhin, østblokkens sammenbrud, Arsjavin og oligarkernes Rusland.

 

 

 

Kunder &

Kontakter

 

Rybners Bureau | e-mail: svend@rybnersbureau.dk | mobiltelefon: (+45) 28 96 49 23 | blog: International Fodbold

» Curabitur